Haj-logo og link til forsidenSprog / Language:
British flag

Hvidhaj / Den Store Hvide Haj


Linie af hajer

Billede af Hvidhaj

Kort over hvidhajens levesteder
Den store hvide haj eller hvidhajen, som den også kaldes, betegnes som den farligste af alle hajer, da den angriber alt som bevæger sig. Hvidhajen kan blive op til 6,5 meter, nogle mener dog at den kan blive op til 10 meter; men dette er ikke dokumenteret.

Hvidhajen er en stor korpulent haj, som er grå til sort på ryggen og halvvejs ned over siderne og har hvid bug. Hvidhajen kan nå en vægt på op mod 3,5 tons.

Hvidhajens vigtigste føde er sæler og søløver; men hvidhajen tager også fisk, blæksprutter og andre hajer. Hvidhajen har et stort gab med mange (mere end hundred) store tænder, der er skarpe som barberblade.

Hvidhajen bliver først kønsmoden i 10 til 12 års alderen, og de føder ikke mange unger pr. kuld; man ved faktisk ikke meget om deres reproduktion, da de ikke kan overleve i fangenskab, og da de er meget farlige at komme i nærheden af.

Hvidhajen findes ved Australien, Californien og Sydafrika hvor der er flest af dem; Men hvidhajen findes flere stede i køligere vand, og de er også set i Middelhavet. Det er en meget truet art, og fordi de angriber mennesker har man drevet rovdrift på dem, og hvidhajen er flere steder nærmest udryddet. Dette har bevirket at den nu er fredet i Sydafrika, Australien og Californien. Hvidhajen er i dag meget sjælden, og man kender ikke noget til deres antal, da hajen altid er i bevægelse, og hajen bevæger sig over store afstande, og altid er alene.

Hvidhajen kan, som den eneste haj, løfte hovedet op over vandet og se efter bytte f.eks. sæler og søløver. Hvidhajen angriber altid sit bytte nedefra, så dyret, der bliver angrebet, ikke kan se den på grund af dens mørke overside. Hvidhajen dræber sit bytte ved at bide et stort stykke af dyret, som så lammes og hurtigt går i chok, hajen kan så roligt vende tilbage og fortære resten.

Link til Hajoversigten