Haj-logo og link til forsidenSprog / Language:
British flag

Nyheder om hajer


Linie af hajer
Denne side vil ikke blive opdateret så tit, fordi det ikke er hver dag man finder fx en ny haj, men når der er noget nyt skal det nok komme på.

Grønlandshajen

12. Januar 2014
John Fleng Steffensen fra Københavns universitet, er sammen med andre forskere startet et forsknings projekt om Grønlandshajen, med hjælp af blandt andet Julius Nielsen, vil de prøve at finde ud af hajen alder, og i givet fald hvorfor de kan blive så gamle, som det ser ud til. Jeg vil forsøge at komme i kontakt med de to personer, som der var en meget interessant radio udsendelse med på p1 i den forgangne uge, og hvis det lykkes vil jeg her på nyheder, løbende holde alle orienteret om forløbet.

Død af hajangreb

30. November 2013
30-11-2013 mistede en 18 årig ung mand livet, ved et hajangreb ved Coffs Harbour, på Australiens østkyst. Den unge mand overlevede ikke de alvorlige kvæstelser, som han pådrog sig i benregionen, da han blev bidt af hajen i vandet, det oplyser tv-stationen ABC News.Man forsøgte genoplivning da han blev bragt ind til stranden, men han var død på stedet.Det fatale angreb kommer kun en uges tid efter at den 35 årige surfer, Chris Boyd blev dræbt af en haj på den Australske vestkyst. Det er normalt kun et dødsfald om året i Australien, skriver nyhedsbureauet AFP.
Der er nu registreret 5 dødsfald af hajangreb i 2013, på verdensplan.

Opdatering

28. Juli 2013
Der er her i slutningen af juli sket meget på hjemmesiden, det er nu muligt at finde navnene på alle hajarter, se hvilke hajer der findes i Danske farvande og i Middelhavet, og så er Grønlandshajen blevet beskrevet, og er under hajer.

Surfer dræbt af hvidhaj.

22. April 2012
Der er ikke andre bidmærker eller rifter på liget af den afdøde mand-kun komplet amputation af højre ben, og vi har ikke fundet benet. Så markabert lyder det i den officielle meddelelse, far Sydafrikas Nationale Havredningsinstitut, efter at en mand i tyverne den 20. april blev dræbt af en 5 meter lang hvidhaj, som bed benet af ham, da han var ude at surfe.
Angrebet fandt sted på en isolerte strand, nær Cape Town i Sydafrika, som især er kendt for at være populær blandt surfere.

Dykker død af hajangreb

31. Marts 2012
En mand er død efter han idag til morgen lokal tid, blev angrebet af en haj på Australiens vestkyst. Den afdøde dykkede med sin bror, da hajen angreb. Det skriver de lokale medier.

Ifølge Western Australia Today, dykkede de to brødre ca. 15 kilometer fra kysten, ved byen Busselton omkring 200 kilometer syd for Perth. Manden døde umiddelbart efeter, at han blev bidt flere gange af hajen.

Det er første dødsfald i år af hajangreb.

Tredie hajangreb på en måned

21. Januar 2012
En 26-årig australsk svømmer blev angrebet mens han snorklede ved den australske vestkyst.
Det er tredie gang på en måned, at en badegæst bliver angrebet af en haj i Australien
Den 26-årige blev angrebet af en tigerhaj, da han snorklede i en lagune i Coral Bay i det vestlige Australien, det skiver sky news.
Hajen bed manden i armen, og han blev hårdt såret ved angrebet. Han var dog ikke på noget tidspunkt i livsfare.

Andet angreb kom allerede dagen efter, hvor en surfer blev angrebet ved en strand nær Newcastle på østkysten.
Her blev den 44-årige tatovør Glen Folkard angrebet af en tyrehaj, mens han lå i vandet ved Redhead Beach.
Vidner fortæller, at hajen tog en ordentlig bid af Folkards lår og hans surfboard, og derefter rev ham ned i vandet. Det lykkes ham dog at vriste sig fri, og ved hjælp fra andre surfere blev han bragt i land, mens hajen cirklede omring dem.
Folkards blev opereret og skulle efter sigende være uden for livsfare.

3. januar blev en surfer bidt i armen af en haj på stranden i North Avoca, også på østkysten.

Forskere har fundet hybridhaj

04. Januar 2012
Forskere har fundet en helt ny hajart, som er blevet til, ved at to allerede kendte arter, har parret sig med hinanden, det kaldes hybridisering.
Det er en enestående opdagelse, at man har fundet 57 hybridhajer, langs kysten fra New South Wales til Queensland i Australien.

Hybriden er en blanding af sorttippet revhaj og Australsk sorttippet revhaj, arterne ligner hinanden meget, den sorttippede revhaj bliver op til 150 cm lang, den anden bliver knap så stor.
Hybridiseringen kan vise sig at gøre hajen i stand til at tilpasse sig, de miljø og klima ændringer, der er sket til idag.

Amerikaner bidt ihjel af haj

05. November 2011
For fjerde gang på kun 16 måneder er et menneske død af bid fra en haj i havet ud fra Australiens kyst.
Det drejer sig om en 32-årrig amerikaner, som bor og arbejder i området.
Han dykkede fra en båd ud for Freemantel i det sydvestlige Australien. To af hans venner var med, men blev i båden, da ulykken skete godt en halv kilometer fra stranden, som de varsejlet ud fra.
De fik ham trukket op i båden, men da var han formentlig død. Han havde pådraget sig forfærdelige kvæstelser, siger en talsmand for politiet, Greg Trew.

Billig rejser skyld i hajangreb

29. September 2011
Antallet af hajangreb er steget voldsomt- fra 2009 til 2010 med 25%. International shark attack file giver i en rapport delvis skylden til billige fly billetter. Billigrejser giver nemlig turister mulighed for at besøge steder de ikke tidligere har haft mulighed for.

Den sydafrikanske hajspecialist, Jean Pierre Botha er delvis enig. Han siger til rejsehjemmesiden outhern African Tourist Update, at vi tilbringer mange flere timer i vandet. Især surfere er i faresonen, når de ligger ude og venter på den rigtige bølge netop der, hvor hajerne svømmer.

En anden årsag er overfiskning. På grund af manglende føde søger hajerne ind på lavere vand, hvor man ikke forventer at de skulle være.

Haj bed begge ben af englænder

29. September 2011
En 42-årig mand fik begge ben bidt af, da han ignorerede advarsler og tog sig en svømmetur.
Trods en advarselssirene, en lukket strand og et haj-flag blafrende i vinden hoppede en 42-årig englænder alligevel i vandet i Cape Town i Sydafrika.
Han fik begge sine ben bidt af!
Det er højst sansynligt en Hvidhaj da der er set en i farvandet 1 time før.
Hajen bed hans højre ben helt af, og delvis det venstre, den var stor og bed kun en gang højst sansynligt.
Men da vi ikke findes på hajernes menukort, kom den ikke tilbage og dræbte og spiste manden.

Beskyttelse af hajer

08. September 2011
Tager man til Californien, med forhåbninger om at få serveret hajfinnesuppe, skal man lede langt.
Delstaten har nemlig bestemt, at det er ulovligt at købe, eje eller distribuere hajfinner i Californien, fra 1. januar 2013.
Hajfinnen er populær ingrediens i en traditionnel kinesisk suppe, og eftersom Californien har en anslået kinesisk-amerikansk indbyggertal på 1,1 milllion mennesker, er det den største marked for hajfinnesalg uden for Asien.

Med hajfinneloven slutter Californien sig til Hawaii, Oregao og Washington, der alle har forbudt hajfinnesalg.

Ung surfer dræbt af haj

06. September 2011
Så kom årets femte dødsfald af hajangreb, og årets andet i Australien.

Den 21-årige Kyle Burden blev bidt så voldsomt, at hans underkrop blev revet af, siger politiet, efter hajangrebet ud for det populære turistmål, Bunker Bay søndag, det ligger på Australiens vestkyst.

Lokale rapporter siger, at den unge mand blev dræbt af en hvidhaj eller en Kobberhaj, som kan blive op til 4,5 meter lang.

Dette er det fjerde dødelige hajangreb i Australien siden december 2008.

Burden var med i en gruppe med fem surfere. To af dem fik ros af myndighederne for at have bragt offeret i land.

To dræbt af hajer på Seychellerne

27. August 2011
Alt tyder på, at det er to forskellige hajer, der har bidt og dræbt to turister på Seychellerne inden for de sidste to uger.
Obduktionen af den 30-årige Engelske turist, der døde i sidste uge efter mødet med en haj, at han blev bidt af en anden type haj en den franske turist der blev bidt 16 dage tidlligere og som også døde.

Begge mænd snorklede i det Indiske Ocean, da de blev angrebet, og meget tyder på, at franskmanden er angrebet af en tyrehaj og englænderen er angrebet af en hvidhaj.
Meget tyder på at det er strejfende hajer der har angrebet, der er ikke set hvidhajer i området siden 1938 og der har ikke været nogen der er døde af hajangreb omkring Seycellerne siden 1963.

Experter mener at det er den støre mængde turister, kombineret med madaffald som bare smides i havet, og så er der også mange hajer i området, langt de fleste er dog harmløse.

Hvalhajen trues af Kinas suppegryder

27. August 2011
Verdens største fisk, hvalhajen er truet af kinesernes kolossale appetit på hajfinnesuppe.

Efterspørgslen stiger i takt med den øgede købekraft hos flere og flere middelklasse-kinesere.

Hvert år må milioner af hajer lade livet, og i mange tilfælde bliver kødet bare dumpet i havet, fordi det er kun finnerne, der har kundernes interesse.

Derfor risikerer hvalhajen, som lever i tropiske og subtropiske farvande, at blive udryddet, hvis der ikke bliver sat en stopper for den hårdhændede fiskeri.

Hvalhajen er lige som to andre store hajer, Brugde og Hvidhajen, beskyttet af CITES-konventionen, der skal sikre, at udnyttelsen af hajbestandene er bæredygtige.
Det kræver imidlertid, at bestandenes størrelse er kendt - og det er de reelt ikke.

Derfor arbejder medarbejdere ved Verdensnaturfonden på at mærke hvalhajerne i de filipinske farvande.

Rekordstor sildehaj fanget

27. August 2011
Fisker halede næsten 100 kg stor sildehaj i land og sætter dansk rekord.

Det var en vaskeægte rekordfangst, som fredag blev bragt til havnen i Thyborøn.

Fiskeren Tom Henriksen fra Hedehusene kunne således præsentere en sildehaj, der var så stor, at han næppe kunne bære den fra borde ved egen hjælp.

94,5kg vejer fangsten, som blev halet ombord i kutteren M/S Bodil, der var sejlet 100 sømil ud i Nordsøen. Det skriver Fiske Avisen.

Hajen blev fanget med stang på 20 meters dybde, og den snu fisker havde brugt en makrel som madding

Dyret overgav sig ikke uden kamp, og Tom Henriksen måtte undervejs give den kæmpe fisk 400 meter line, som han siden måtte hale ind.

Hajen er dobbelt så stor som den hidtidige Danmarksrekord fra 2009, der lød på 47 kg.


Haj angreb med dødelig udgang

05. December 2010
Endnu et angreb ved Sharm El-Sheik, og denne gang desværre med dødelig udgang, da en tysk turist meget tæt på land blev dræbt af et angreb fra en haj. Da det var på lavt vand, er der meget der taler for, at det i dette tilfælde er tale om en tyrehaj.

Hajangreb på 4 russere

02. December 2010
30 november og 1. december har der i Sharm el-Sheikh i Ægypten været hele fire angreb fra en haj på mennesker, det er sansynligvis en tyrehaj; men dette er ikke pt bekræftet, det ser ikke ud til at nogen af angrebene er dødelige, men dog stadig meget voldsomme.
Alle de angrebne er russiske turister, og i hvert fald to har mistet legemsdele, en fod og en arm, der er normalt ikke angreb så tæt på land i Rødehavet, men det skete så her.

Fisker fanger haj med menneskerester

17. September 2010
Slemt overrasket, fangede en fra Bahamas den 4. september en tigerhaj, som var 3,60 meter lang.
Chocket skyldtes, at der stak et ben ud af hajens mund, da fiskeren halede den store haj mod sin båd.
Da politifolk skar hajen op, fandt de torso fra et menneske, resterne af to arme samt et enkelt ben.
Der er tale om den 43-årige fisker og sejlsportsmand Judson Newton, som var ombord på en båd, som kæntrede ud for New Providence Island.
New Providence Island blev i øvrigt brugt til optagelserne til den tredie og sidste dødens gab film.

Haj overfalder dansk turist

11. September 2010
(DER MANGLER EN DEL KØD PÅ FODEN) sådan siger 24-årige Bjørn Jensen fra sin sygeseng, i Auckland på New Zealand. Han var sammen med andre turister ude at svømme med hvaler, i farvandet ud for Tonga-øerne.
Pludselig følte han et hårdt slag mod den ene fod, det gjorde egentlig ikke ondt, og jeg troede at jeg havde ramt en hval. Han så ikke hajen, men andre mente at have set en stor haj kort forinden.
Han blev af to guider hurtigt bragt tilbage til båden, hvor der var en japansk læge og en japansk sygeplejerske der gav ham førstehjælp. han blev hurtigt bragt til et hospital, hvor han blev opereret. Han har det godt nu, men skal igennem flere operationer.

Grønlandshaj

05. September 2010
Hajen der er skidtfisk i Grønland, er penge værd i Asien.
Designer Nauja Lynge Lyngesen, Viby, har nu etableret sig med firmaet Greenland company, der eksporterer den grønlandske haj til Asien. Det skriver Århus stiftstidende.
Hun ser mange muligheder og er på vej til at skabe en helt ny eksport til Kina og måske andre lande i Asien af den store fisk, der har mange muligheder i sig.
- Hajerne skal fiskes rundt om hele Grønland, og med omtanke er der ingen risiko for at udrydde dem. Der er masser af dem, og vi fanger dem ikke dybt nede, hvor de drægtige moderfisk er. Det er to kilometer under havets overflade, mens vi kun fisker ned til en kilometer. Vi lægger vægt på, at projektet er bæredygtigt, forklarer Nauja Lynge.

Bedstemor banker haj

01. August 2010

En 60-årig australsk bedstemoroverlevede et hajangreb, ved at slå og sparke hajen.

Paddy Trumbull var for nylig ude at snorkle med sin mand og flere andre ved Whitsunday Islands ud for Queenslands kyst i Australien, da hun pludselig mærkede et ryk.

?Jeg vendte mig om og så en kæmpehaj,? siger Paddy Trumbull fra sin hospitalsseng ifølge BBC.

Hun beskriver, hvordan hun besluttede, at hajen ikke skulle få krammet på hende, og at hun derfor begyndte at slå og sparke den 1,5 meter lange haj på næsen og ryggen.

Paddy Trumbull var klar over, at hajen havde påført hende et dybt bid, da hun kunne se, at der var blod i vandet omkring hende. Hun beskriver dog, at hun ikke kunne føle nogen smerte.

Den 60-årige bedstemor blev hevet ombord på den båd, hun snorklede fra, hvor hun modtog førstehjælp for senere at blive fløjet til et nærliggende hospital.

Lægerne beskriver det som heldigt, at Paddy Trumbull overhovedet er i live, da hun mistede helt op til 40% af blodet i sin krop.


Masser af hajer på krogen

31. Juli 2010
Forsøgsfiskeriet efter haj, som er søsat på Grønland er kommet godt fra start, fortæller projektleder Ludvig Hansen

Området, hvor der fiskes, ligger lige udfor Tasiilaq, og indtil nu er der fanget fem grønlandshajer, en ad dem var på 4,5 meter.

Skindet fra hajerne bliver saltet, mens kødet bliver frosset ned, og begge produkter bliver efterfølgende solgt til selskabet Greenland Company.

Altså legalt fiskeri hvor hele hajen bliver brugt.

Hajer er truede

30. November 2008
Hajer og rokker har det ikke så godt i det nordlige atlanterhav, ca. 1 ud af 4 af alle arter er truet af udryddelse. Det siger den første rødliste rapport fra IUCN, som er den internationale union for naturbeskyttelse.

Havområdet rummer 116 arter af hajer, rokker og andre dybhavsfisk. Af dem er kun 4 beskyttede af fiskekvoter i EU, mens 26% betegnes som sårbare, truede eller stærkt truede, især pga overfiskning.

Store hajer som hvidhajer og brugden, er beskyttet af EU-lovgivningen. Men der er langt større fare for sildehajer og en art rokker, men også de kommercielt værdifulde dybhavshajer og pighajer er truede.

Presset mod disse arter er størst i det nordøstatlantiske område, og det er mere end mange andre steder i hele verden, siger Claudine Gibson, tidligere programleder for en gruppe af hajspecialister under
IUCN.

De fleste hajer og rokker er ekstremt sårbare over for overfiskning, fordi de vokser langsomt, bliver sent kønsmodne og får få unger, siger hun.

Hvalhaj er fanget på et hotel?

14. November 2008
Da en lokal fisker fangede en 4 meter lang hvalhaj hun, bag en revle i den Persiske Golf,
mente han at den så syg ud ved gællerne. Derfor bringer den til et kæmpe akvarium, på et nyopført mega hotel hvor eksperter kan se på den, og eventuelt behandle dens sår.
Hotellet har bare ikke sluppet hvalhajen fri endnu, og bruger den som trækplaster til at få gæster til hotellet.
Hotellets direktør afviser beskyldningerne og siger, at man blot vil være helt sikker på, at hvalhajen
er helt rask og kan klare sig, når den bliver sat ud.
Så indtil videre beholder de den,
så den "KAN VÆRE UNDER OPSYN".
Det er nu kommet frem, at hotellet har forsøgt at købe en haj tidligere, men fået afslag, da dette ikke
er tilladt.

Så hele affæren med hvalhajen bliver mere og mere mystisk.

Det ny Danmarks Akvarium

14. November 2008
Den Blå Planet, det er navnet på det nye Danmarks Akvarium, som i 2013 åbner på Amager.
Projektet til 700 millioner kr., blev her til sommer præsenteret, og det nye Danmarks akvarium, bliver kæmpe stort.

Det kommer til at bestå af både akvarier, regnskov og meget andet.
Det er målet at kunne vise 12 til 15 forskellige arter af hajer i det 3,5 millioner liter store akvarium.

Det bliver dyrt at få hajerne til Danmark, det koster nemlig 100.000 kr. at fragte en 100 kg tung haj fra Australien til Danmark.
De daglige drifts omkostninger er heller ikke de mindste, der skal bruges 6 millioner liter havvand om året, og der påregnes en elregning på også omkring de 6 millioner kroner.

Sharkwater i flere biografer

26. August 2008
Efter en succes ved den tidligere omtalte snigpremiere i København, kommer Sharkwater rundt i landet. Jeg har fået lov til at lave introduktion til filmen i Odense, Herning og Århus.

Spilletiderne er som følger:
Odense, Biocity den 20. oktober kl. 19.00
Herning, Biocity den 22. oktober kl. 19.00
Århus, Metropol den 27. oktober kl. 19.00

Læs mere om Sharkwater

Nyt nyhedssystem

19. Juli 2008
Theshark.dk har nu fået et nyt nyhedssystem, det betyder forhåbentligt at der oftere kommer forskellige indlæg på denne side.

Dette er den første nyhed skrevet med systemet, men langt fra den sidste.

Hajer i middelhavet er truet

11. Juni 2008
Middelhavets hajer er truede, det viser en undersøgelse fra det amerikanske Lenfest Ocean Program. De påviser at antallet af hajer i Middelhavet er gået 97% tilbage, inden for de sidste 200 år. Det kan betyde at hele økobalancen tipper.
Rapporten er basseret på fiskebådes logbøger, hajfangster, museumseksemplarer og øjenvidne beretninger. Ud af de 20 største hajarter er der materiale nok til at bestemme at 5 arter er gået 97 % tilbage, det gælder hammerhajen, rævehalehaj, blåhaj og 2 andre arter af gråhajer.
Det vil have stor indvirkning på økosystemet, fordi store rovfisk er i toppen af fødekæden, siger Francesco Ferretti, der er hovedmanden bag rapporten.

Forskere vil overvåge hajers adfærd

07. Juni 2008
Forskerne forsøger en ny metode for at overvåge "dræberhajers" adfærd, og finde ud af, hvorfor de nærmer sig kysten, det sker efter 3 angreb på mennesker inden for en måned i Mexico.
Videnskabsfolk vil finde ud af, hvorfor hajerne nærmer sig land, da det ikke er normal adfærd. Ideen går ud på at påføre et antal hajer sporings udstyr, og så følge dem via satellit.

Forlist i hajfyldt farvand

04. Juni 2008
En 67-årig dansk sejler fra Reersøe frygtes omkommet i hajfyldt farvand, efter han forliste udenfor Bahamas d. 24 maj. I forbindelse med eftersøgningen af danskeren, fandt man i samme område en forlist fiskerbåd. Der var ligene af 4 fiskere, hvoraf mindst et af ligene havde spor af haj angreb.

Sharkwater filmen

03. Juni 2008
Sharkwater med undertitlen "The Truth Will Surface" har snigpremiere den 26. juni 2008 i Metropol, København.
I den anledning har jeg fået lov at komme og holde introduktionen til filmen.
Der er almindelig premiere den 11. juli i Gloria København.
Læs om snigpremieren.

Den Mexicanske regering jagter hajer

27. Maj 2008
En 24-årig amerikansk mand i april blev dræbt, en 21-årig mexicaner i maj er blevet dræbt og en 49-årig amerikaner er blevet bidt i armen af en større haj, ved den mexicanske stillehavskyst. Efter de tre angreb har tre marinefartøjer og en helikopter de seneste dage været på jagt efter hajer.

Mand stak en angribende haj i øjnene

12. Maj 2008
Den 37 årige Jason Cull har fra sin hospitalsseng fortalt journalister, hvordan han undslap en stor hvid haj (eller hvidhaj). Han svømmede 80 meter fra kysten, da han troede, at han svømmede med en stor delfin, men opdagede at det var en 4 meter lang hvidhaj.

Den svømmede lige ind i mig, og bed sig fast i mit ben, og trak mig under vandet, sagde Cull, der er skolelærer og far til 2 børn. Jeg husker kun, at jeg blev trukket under vandet. Jeg mærkede på hajen, og jeg fandt dens øjne og stak ind i det, og det var der, den gav slip. Den 50 årige Joanne Luca hørte Cull råbe om hjælp, og svømmede ud til ham, og fik ham redet på land. Der venter Cull et hospitals ophold, men han ventes at komme sig helt over hajangrebet.

Verdens farligste strand

11. Maj 2008
Verdens farligste strand, med hensyn til hajangreb, var i 2007 New Smyrna Beach i Florida, med ikke mindre end 17 hajangreb.
Der var på verdensplan 112 angreb fra hajer på mennesker 1 2007, men kun 1 var med dødelig udgang. Til sammenligning har staten Florida over de sidste 9 år haft ikke mindre end 71 dødsfald ved lynnedslag. Florida havde derudover hele 68 dødsfald ved bådulykker på et år.

Dødens gab: Opgør med en myte

06. April 2008
I forbindelse med at Viasat Nature har haft premiere på deres nye program "Dødens gab: Opgør med en myte", var jeg så heldig, at jeg fik tilsendt et eksemplar, så jeg kunne give en anmeldelse af programmet, inden det blev sendt.
Programmet har nu haft premiere, men det bliver sikkert sendt flere gange i fremtiden.

Har du lyst kan du læse mine anmeldelse.

Ny hajart på En Verden af Hajer

30. Januar 2007
Det er ved at være et stykke tid siden at der er kommet en ny hajart på hjemmesiden, men nu kan du også læse på pighajen.
Der er også sket lidt andre ting på hjemmesiden, mange ting er blot tekniske, som helst ikke skulle bemærkes. En funktion er dog tilføjet så menuen ved forskellige højtider viser et billede i anledning af højtiden. I morgen den 31/1 fylder En Verden af Hajer 5 år og her vil du fx kunne se et fødselsdagsbillede i menuen.

Ny hajart fundet?

17. Januar 2007
Da forskere fra Conservation International, den 18. september 2006 i bl.a. Jyllands Posten, meddelte at de havde fundet en ny hajart, ved 'The Bird`s Head' Papua New Guinea, var det med stor interesse beskrevet som en epaliet haj der kravler på bunden. De beskrev den med navnet Hemiscyillum Freycineti. Hvis dette er artens rigtige navn, så er den dog ikke nyopdaget, da den er beskrevet af de to forskere, Quoy og Galmard, helt tilbage i 1824. Så indtil videre er det stadig Borneo-River Shark, som er den sidst opdagede hajart.

Prøv den store haj quiz

30. November 2006
Vi har på opfordring af en besøgende lavet en quiz hvor du skal genkende hajer.
Testen går ud på at genkende 10 hajer, du kan besøge den her - haj quiz. Hvis du har nogle ideer til forbedring eller udvidelser, må du meget gerne sende en mail. Held og lykke med testen.

Rævehaj fanget i Danmark

29. Oktober 2005
I Go'aften Danmark i dag, kunne man høre at en 300 kg stor og 6 meter lang rævehaj var fanget i Danmark. Det er sjældent at en sådan haj er i dansk farevand, men som havbiologen Bo Skaarup (tidligere ansat ved kattegatcentret) fortæller: "Sådanne fangster nogen gange om efteråret". Rævehajen blev skåret i stykker og solgt.

Bo Skaarup fortæller også en anden meget væsentlig ting om hajer, som jeg også ligger meget vægt på. Hajer er ikke noget farligt dyr, der er mange andre ting der er farligere, se bare i OSS/FAQ.
Bo Skaarups kom med et bud på, hvorfor mange tror at hajer er farlige. Han mener at det er skrækfilmene om bl.a. Dødens Gab (Jaws), der har givet mange et dårligt billede af hajer.

Opdatering af En Verden af Hajer

29. September 2005
Så er den annoncerede opdatering endelig kommet. Der er tilføjet tre nye sider: OSS/FAQ, (hajernes) rekordbog og bannere.
Under FAQ/OSS kan du finde svar på ofte stillede spørgsmål. Du skal dog stadig endelig spørge, hvis du har et andet spørgsmål, eller noget du vil have uddybet.
Under (hajernes) rekordbog kan du se hvilken haj der er den største, hvilken haj der har den længste hale og meget andet.
Under bannere kan du finde knapper og bannere til din hjemmeside. Udvalget er ikke så stort endnu, men der vil komme flere på med tiden.

Som en anden ny ting vil vi prøve at lave en række afstemninger. Typen af afstemning kommer til at varier, men alt har med denne side eller hajer at gøre.

Som en sidste ting vil jeg fortælle at der snart kommer flere hajer. Jeg håber I tager godt imod de nye ændringer.

Jessie Arbogast i bedring

26. Maj 2005
3 år efter hajangrebet, er 11 årige Jessie Arbogast, ved at vokse sig stor ligesom enhver jævnaldrende sund dreng. Han en nødt til at bruge kørestol, og har svært ved at kommunikere.

Jessie siger klare ord, men ikke sætninger, fortæller Jessie´s tante, det er sådan at forældrene ikke vil kommentere eller udtale sig om hajangrebet, den 6. juli 2001. Faderen opgav sit job for at være hos sønnen hele tiden, og det har han været siden. Jessie er vokset så meget siden angrebet at det nu kun er faderen, der kan løfte ham rundt. Han spiser i dag helt normalt, altså det samme som resten af familien.

Jessie kan i dag sidde op ved egen hjælp på en luftpude, og han kan kravle lidt rundt på den, og det er godt at han selv kan røre sig lidt. Han kan i dag smile og le sammen med sine søskende, så man kan kun håbe på flere fremskridt.

En Verden af Hajer

16. November 2004
I dag, har http://pssharky.1go.dk tidligere http://pssharky.subnet.dk rundet 10.000 besøgende. Hjemmesiden har talt siden 31. januar 2002.
Indenfor det sidste halve år, har interessen for denne side været stigende, dette skyldes primært en god placering på Google.

Tak til alle besøgende!
Jeg håber i har fået noget mere viden om hajen.

Hjælp et hajangrebs offer

23. Oktober 2003
Den 6 juli 2001 fik den da 9 årige Jessie Arbogast bidt armen af af en tyrehaj. Hans onkel fik fat i hajen og den blev aflivet, og man fik fat i armen og fik den syet på igen. Drengen overlevede; men må i dag have meget og dyr medicin og det er en stor post for hans forældre, så hvis nogen vil hjælpe, så er donations adressen her:

The Jessie Arbogast Medical Fund
Account number: 0124228229
C/O Hancock Bank
P.O.Drawer 609
Ocean Springs, MS 39566
USA

Hajangreb 2 år efter

23. Oktober 2003
Den 6 juli på 2 årsdagen for angrebet, kan der desværre ikke spores den store fremgang for Jessie Arbogast. Han kan stadig ikke tale mere end nogle få ord, kan ikke gå alene, og er stadig ikke tilbage i skolen. Men han ler og gør normale ting, som at rykke sin søster i håret og han genkender alle i familien. Men hans helbredelse går langsom, og ingen kan hvor store fremskridt han vil gøre.

Haj skræmmer

29. Oktober 2002
Et Australsk firma har udviklet en haj skræmmer. Den er på størrelse med en mobiltelefon, og vejer ca. 500 gram, og koster godt 3000 kroner, Den laver et elektromagnetisk felt, der påvirker nogle føleceller i hajens næse. Det virker meget ubehageligt på hajen, og kommer den meget tæt på vil hajen få muskelkrampe. Haj skræmmeren er beregnet til brug af enkelte dykkere, svømmere osv.

Hajangreb - et år efter

18. Oktober 2002
Lørdag d. 6 juli 2002 et år efter det voldsomme angreb på den 9 årige Jessie Arbogast. Jessie siger nu små ord og griner når han ser familien og de kan kun håbe på at han vil komme over sin hjerneskade. Han kan nu bruge sin højre arm lidt, men den største sejr er at han nu kan genkende sin familie. Han er vokset 1,5 cm det sidste år og det er gode tegn, og som hans tidligere skolelærer udtaler, vi håber på en dag at have vores lille mirakel tilbage på skolebænken.

Ciguatera:

11. Februar 2002
Ciguatera - hvad er det? Hvad har det med hajer at gøre?
Mange siger, at hajer er farlige, og at de dræber mennesker. Det kan være rigtigt, men der hvor hajer er farligtst, er når mennesker spiser hajkød. Da hajer er det sidste led i fødekæden (de store hajer) spiser de mindre fisk, som igen spiser mindre dele i økosystemet for til sidst at ende ved de mindste dele, som er alger. Algerne producerer visse stoffer for at kunne vokse og formere sig, men også giftige stoffer (toxiner) for at beskytte sig selv. Disse toxiner kan være endog meget farlige. Det er ikke sikkert, at de dyr som spiser algerne bliver påvirket. De større dyr som f.eks. hajer kan have meget store ophobninger af algegift i sig, ja de kan dø af det, men bliver en sådan 'forgiftet' haj bragt på et middagsbord kan det få katastrofale følger for dem, som spiser hajen. Der er gennem tiden rapporteret om tusindvis af tilfælde af Ciguatere. Forskerne er dog generelt enige om, at Ciguatera primært forekommer hos tropiske fisk fra Caribien og Stillehavet. Toxinerne er meget varmestabile, så det nytter ikke at koge eller stege fiskene ved høj temperatur. Det er dog sjællent, at man dør af forgiftningen, men det sker.

Tigerhaj spiser sig gennem akvariet i Seul

08. Februar 2002
Coex akvariet i Seul, har en meget fornem attraktion. Det er en 1,8 meter stor tigerhaj; men den store haj har vist sig at være et dyrt bekendtskab, den befinder sig åbenbart godt for den spiser og trives, og det er netop problemet, for på godt en måned har den nemmelig spist ikke mindre end fire, af de hajer som den deler akvarium med. Det er en dyr fornøjelse for ejerne da de har en værdi af ikke mindre end 250000 kroner. Det er meget dyrt at købe hajer til et akvarium, så hvad de nu gør ved jeg ikke.

Hajangreb

20. Oktober 2001
Lægerne på hospitalet udtaler at den 9-årige Jessie Arbogast sandsynligvis aldrig opnår de samme evner som før han blev angrebet af en haj. Jessies arm og ben er i bedring, men han har ikke talt siden angrebet. Lægerne siger, at han vil komme til at leve med nogle handicap, men i hvor svær grad er endnu for tidligt at sige. Men lægerne håber, at han vil komme til at gå og selv kunne spise, og hvis de skal være meget optimistiske, håber de, at han kan komme til at gå i skole igen. Han er nu udskrevet fra hospitalet, hvor han har været indlagt 3 gange efter angrebet.

Hajangreb

24. September 2001
Lægerne på hospitalet udtaler, at Jessie forventes at blive udskrevet om ca. en uge men de endelige skader pga. blodtabet kendes først i løbet af ca. 18 måneder. Da han også var blevet bidt i benet havde han mistet næsten alt blod og hans hjerne kan have taget skade. De mener dog også at han vil få førlighed tilbage, så han kan bruge sin arm.

Hajangreb

06. Juli 2001
Den 8-årige Jessie Arbogast blev angrebet af en godt to meter lang bullshark (tyrehaj) og fik armen bidt af. Det lykkedes Jessies onkel (Vance Florenzier) at få fat i den 100 kg tunge haj, og få den ind til bredden, hvor en betjent skød hajen gennem hovedet. De fik den døde haj på land og fik åbnet hajens mund, og det lykkedes at få Jessies arm hevet ud af hajen. Armen blev bragt til det hospital, hvor Jessie var, og det lykkedes mirakuløst at få armen syet på igen. Det tog lægerne 11 timer at få armen syet på.