Haj-logo og link til forsidenSprog / Language:
British flag

Sildehaj


Linie af hajer

Billede af en død Sildehaj

Kort over sildehajens levesteder
Sildehajen kan blive op til 3,7 meter; men sildehajen bliver normalt ikke over 3 meter. Sildehajen er en kompakt, men strømlinet, blågrå haj med lys nærmest hvid bug.

Sildehajen er en meget hurtig svømmende haj, hvilket også ses af, at sildehajen lever af så hurtige fisk som makrel og sild; men også af andre dybt-levende fiskearter som torsk, kuller og fladfisk.

Sildehajen lever i nordlige Atlanterhav og sydlige Stillehav og i Nordsøen, hvor der drives fiskeri efter sildehajen, blandt andet en skipper fra Esbjerg, der med langliner fanger sildehajer. På en enkelt tur har han fanget mellem 250 og 300 sildehajer, som sælges til Sydeuropa og Sverige.

Sildehajen bliver kønsmoden i 5 års alderen, og sildehajen kan blive op til 20 - 30 år gammel. Drægtighedsperioden for sildehajer er 8 måneder, og de føder 1 til 5 unger, som er 60 til 75 cm lange. Sildehajens drægtighedsforløb er meget speciel, da de først klækkede unger i livmoderen, æder de resterende fostre; altså en form for kannibalisme.

Sildehajen menes at være farlig for mennesker; men da sildehajen for det meste opholder sig på dybt vand ned til 360 meter, kommer mennesker sjældent i kontakt med sildehajer. Sildehajen kan dog også gå op i overfladen, men det er langt til havs.

Sildehajen kan have en kropstemperatur, som er op til 11 °C større end vandet omkring den, og det har ingen andre hajer.

Link til Hajoversigten