Haj-logo og link til forsidenSprog / Language:
British flag

Rævehaj / RævehalehajLinie af hajer

Billede af Rævehalehaj

Kort over rævehalehajens levesteder
Rævehaj eller rævehalehaj, begge navne bliver brugt på dansk. Der findes 3 forskellige arter af rævehajer, og Stillehavs rævhajen er den mindste, den største hedder almindelig rævehaj og kan blive op til 6 meter.

Stillehavs rævehajer lever for det meste ude på åbent hav, fra overfladen og ned til 150 meter vand, de ses sjældent af dykkere da det er meget sky dyr, den lever i Stillehavet Og det Indiske Ocean.

Rævehajen er grålig til sort med hvid bug. Halen er lige så lang som kroppen på denne haj, som bliver op til 3,50 meter lang.

Rævehajen er ikke farlig for mennesker; men den kan give alvorlige skader på fiskere, hvis de bliver ramt af den lange og kraftige hale. Rævehajerne bruger normalt halen til at genne byttet sammen med og bedøver dem med voldsomme slag, for derefter at fortære dem, byttet består af fisk og tiarmede blæksprutter.

Rævehajen hører til de meget truede haj arter, da der drives et meget intenst fiskeri på dem. Fiskeriet efter rævehajer, foregår med langliner; men nogle steder bruges dynamit, som lammer hajerne så de driver op til overfladen, og bare kan hives om bord.

Rævhajer kan holde en højere krops temperatur, end vandet omkring dem, det giver en hurtigere fordøjelse, og det sammen med deres kropsbygning, gør at de er meget hurtige svømmere, de kan springe mange meter op i luften op over vandoverfladen.

Rævehajens reproduktion er mærkelig deri, at de første unger i moderens livmoder, æder de mindre og de ubefrugtede æg, mens de vokser, og kun to unger fødes, en fra hver livmoder, og de er ca. 1 meter lange ved fødslen, de bliver først kønsmodne når de er 12 til 14 år og har en længde på 2,60 meter.

Link til Hajoversigten