Haj-logo og link til forsidenPighaj


Linie af hajer

Dette er et billede af en hammerhaj

Kort over pighajens levesteder
Pighajen (Almindelig Pighaj), som bærer det latinske navn, Squalus Acanthias, er den mest almindelige art af hajer, i hele verden, der findes 73 forskellige arter af pighajer.

Det er en aflang slank haj, der varierer i farve fra mørkegrå til brunlig, med mange hvide prikker på kroppen, bugen er hvid. Den har et indstrømningshul ved hver øje, som hjælper med til dens åndedræt. Den har en giftig pig ved hver af de 2 rygfinner, giften er normalt ikke farlig for mennesker; men den giver dog visse irritationer, hos nogle kan den endda give allergiske symptomer.

Denne haj, som bliver op til 1,6 meter lang, dog lidt mindre i Skandinavien, lever nær bunden helt ned til 900 meter vand; men de ses også i de øvre vandlag. Det er en langsom svømmer; men de kan bevæge sig over store afstande, en mærket haj i staten Washington, blev fanget 7 år senere i Japan, en svømmetur på 6500 km.

Pighajer er ikke farlige for mennesker, de lever i flokke, i vand der er mellem 7 og 15 grader varmt; men de ses også alene. De bliver normalt mellem 25 og 30 år gamle; men kan dog blive helt op til 70 år gamle.

De lever af fisk, blæksprutter, krebs og muslinger, og de kan tage fisk der er større end de selv er.

De voksne pighajer bliver først kønsmodne, når de er over 20 år gamle, og de er drægtige i 18 til 24 måneder, så deres reproduktion, tager meget lang tid. De føder levende unger, og de får kun mellem 1 og 20 pr gang, og ungerne er mellem 20 og 30 cm lange.

Pighajer er den hajart der bliver fanget mest af til konsum, og det gør at den flere steder i verden, helt er forsvundet, den bliver i Danmark solgt som ”KONGEÅL”, og betegnes som en fin spise.
Pighajer har flere fjender ud over mennesket, blandt andet større hajer, store benfisk, sæler søløver og spækhuggere.

Link til Hajoversigten