Haj-logo og link til forsidenSprog / Language:
British flag

Kæmpemund


Linie af hajer

Billede af Kæmpemund

Kort over kæmpmunds levesteder
Det latinske navn for kæmpemund er "MEGACHASMA PELAGIOS" og det betyder: "Det store gab fra det åbne hav".

Denne meget lidt kendte haj er kun kendt i 22 eksemplarer (to af disse eksemplarer er ikke bekræftede), hvor den sidste blev fundet død på en strand i Japan, d. 19-04-2004.

Den største kæmpehaj der er fundet, var en 5,20 meter hun der vejede over 700 kilo, det var en hun som blev fanget ved Japan i April 1998 (Det hævdes at en større kæmpemund skulle være set ud for Californien). Kæmpemund er mørkebrun til sort, og den har ikke mønstre på kroppen, hajen har en blød geleagtig krop med små gælle spalter. Kæmpemund har små øjne, som sidder på et stort kugleformet hoved, hvor munden kan blive helt op til 1 meter bred, og i munden sidder op mod 1000 små tænder. Kæmpemundens mund er på indersiden sølvfarvet, og det virker som et stort spejl og reflekterer de små lysende krebsdyr og lokker derved flere til. Man ved ikke noget om hajens reproduktion.

Kæmpemund er plankton æder og den lever på dybt vand, fra 150 til 1500 meter, og den kommer kun op i nærheden af overfladen om natten.

Kæmpemund er lige som de 2 andre plankton ædende hajer, Brugden og Hval hajen, et meget sky dyr; men i modsætning til de andre er den også et meget langsom haj.

Link til Hajoversigten