Haj-logo og link til forsidenSprog / Language:
British flag

Hvalhaj


Linie af hajer

Billede af Hvalhaj Fotograf: Lars Bindholt

Kort over hvalhajens levesteder
Hvalhajen er verdens største fisk, den kan blive op til 16 meter lang og veje 13 tons. Hvalhajen bliver dog oftest ikke over 10 til 12 meter lang som fuldt udvokset. Hvalhajen føder levende unger, som er 50 til 60 cm, og den kan få mellem 100 og 200 unger pr. kuld.

Hvalhajen har en lang kegleformet krop, som er hvid på bugen, og resten af kroppen er mørk med lyse striber på langs og på tværs, hvalhajen har også mange lyse pletter over hele kroppen.

Hvalhajen er ganske harmløs, og den er blevet målet for mange dykkere, som gerne svømmer sammen med denne langsomt svømmende haj ( ca. 3 km. i timen), som også tillader dykkere omkring sig. Det eneste dykkerne skal passe på er hvalhajens store kraftige hale, som kan slå en dykker bevidstløs. Hvalhajens hud er fyldt med små hudtænder, der virker som sandpapir, hvis man rører dem.

Hvalhajen har meget små øjne og en kæmpestor mund. Når munden er åben filtreres vandet for føde. Hvalhajen kan filtrere op mod 95.000 liter vand i timen. Føden, hos en hvalhaj, består af plankton, små fisk, tiarmede blæksprutter, store fisk som makrel og små tun.

Hvalhajen lever i varmt vand fra 30o nord til 40o syd. De største flokke med hvalhajer, ses i marts til maj ved det fredede Ningaloo rev, ved Nordvest-Australien. Det er et ca. 250 km. langt rev.

Hvalhajen bevæger sig i en vand temperatur på 21 - 25oC tæt ved overfladen når den spiser, og det gør hvalhajen både om dagen og om natten. Hvalhajen menes at trække ud på dybere vand; men man ved ikke hvor dybt den går ned, når den ikke er nærkysten.

Link til Hajoversigten