Haj-logo og link til forsidenSprog / Language:
British flag

Hammerhaj


Linie af hajer

Dette er et billede af en hammerhaj

Kort over hammerhajens levesteder
Stor hammerhaj som tilhører blinkhindehajerne, kan blive over 6 meter lange, og veje mere end 450 kg. Normalt er hammerhajen mellem 3,5 og 4,5 meter lange.
Hammerhajen kan være farlig for mennesker; men her skal man nok indsætte et "MÅSKE", fordi uprovokerede angreb er meget sjældne.

Hammerhajer er meget karakteristiske med det mærkelige hoved, hvor øjnene sidder ude for enden af "hammeren". Hammeren er meget lige ved stor hammerhaj og den er fyldt med lorenzinske celler (elektriske sensorer) som den bruger som en slags metaldetektor til at lede efter fisk som har gravet sig ned i sandet.

Hammerhajen som er en meget almindelig haj art, er gråbrun med lys bug, og hajen har en ekstrem høj og spids første rygfinne der buer bagud. Der findes 9 arter af hammerhajer, og de lever langt fra kysten og på dybder ned til 275 meter, unge hammerhajer kan dog komme tæt på kysten. Hammerhajen findes i havets tropiske og subtropiske vande, fra 40 grader nord til 40 grader syd.

Hammerhajer lever af forskellige slags fisk og andre hajer og rokker, den kan spise den giftige pil rokke, da den ikke generes af dens gift pigge, man har fundet flere hundrede pil rokke pigge i munden på en enkelt hammerhaj.

Stor hammerhaj bliver kønsmoden når den er ca. 3 meter lang. Hammerhajen er drægtig i 7 måneder og føder levende unger, den kan få helt op til 42 unger i et kuld, og de er op til 70 cm lange.

Hammerhajer lever om dagen i store stimer på flere hundrede dyr, nogle mener at der kan være over tusinde i en stime men det er ikke bekræftet. Stimerne af hammerhajer skilles om natten for at jage og samles så igen om dagen.

Det er lykkes for dykkere at svømme sammen med hammerhajer, og lade sig trække af dem ved at holde i enten rygfinne elle hale. Det er dog ikke at anbefale, da vi så ikke længere taler om uprovokerede angreb.

Link til Hajoversigten